Triathlon

Triathlon

måndag 26 september 2011

Lidingöloppet

Så var det äntligen dags för årets stora löparfest på Lidingö! Jag vaknade upp på morgonen taggad till max och såg solen skina från en klarblå himmel! Underbart! Vilka förutsättningar! Jag laddade med en rejäl frukost och packade ner en extra banan och en energikaka att ta innan start! Sedan åkte jag hem till Magnus och Lena för de sista förberedelserna och en kopp kaffe innan vi var redo att dra ut till Lidingö! 

Banan som skulle besegras

Både jag och Magnus startade i startled 5 och starten skulle gå 13.10. Riktigt kul att vi startade samtidigt, då kunde vi ju hjälpa varandra till ett bra lopp! Att vi dessutom är två tävlingsmänniskor som älskar att vinna och hatar att förlora gjorde ju bara att vi blev ännu mera laddade! Förra året var det jag som drog det längsta strået och tog hem segern så Magnus var riktigt revanschsugen, men jag kände mig segersäker!

Väl ute på Lidingö så gällde det att hämta ut nummerlapp och tidtagningschipet och sedan blev den en promenad bort till startområdet. Vi hade precis lagom med tid, vi behövde inte stressa men det var heller ingen längre väntan.


När vi stod i startfållan blev det lite lätt uppvärmning och vi var sjukt laddade!


Förra året gick vi ut lite för långsamt i början och hamnade en bit bak i fältet och det blev lite köbildning vid första svängen. I år hade vi bestämt oss för att gå ut lite hårdare och den stora frågan här var - höger eller vänster sida om trädet? :)


Redo för start och taggade till max, var det 100 m eller 3 mil som skulle springas?!?

 

Starten går och jag drar iväg som skjuten ur en kanon! In i första kurvan ligger jag bland de 5 första och det går riktigt fort, jag kollar snabbt på klockan och ser att jag ligger i 3-tempo och att pulsen ligger på 91% av max. Jag ser mig omkring för att se om jag ser Magnus, men han har lyckats hålla sig lite kallare och jag ser honom inte. Jag drar ner en aning på tempot men kör vidare i ca 4.30-tempo vilket är lite för högt för min del i ett så här långt lopp men jag känner mig stark och fylld av adrenalin!


Här, efter ca 5 km känner jag att det är dags att dra ner en aning på tempot, det börjar redan kännas och det är trots allt 25 km tuff terräng kvar att avverka. Jag drog ner en aning på tempot och kände att pulsen var på väg ner, så jag tänkte fortsätta i det tempot ett tag till för att hitta det där riktiga löpflytet innan jag skulle öka tempot sakta igen.

Precis när det började kännas som ett behagligt tempo hörde jag en bekant röst skrika: -Håll höger! Det var Magnus som kommit ikapp så det var bara att bita ihop och hänga på. Han såg oförskämt pigg ut och jag låtsades springa med obehindrat men jag fick betala för min hårda öppning och fick kämpa rejält för att hänga på.

Det var ett fantastiskt löpväder och en grym inramning med mycket peppande publik vilket gjorde det lättare att bita ihop och hänga på. Efter vätskekontrollen vid 10 km var det några mindre kuperade kilmetrar och jag började hitta löpflytet. Här körde vi på bra mellan 4.30-5-tempo. Sedan började den riktigt kuperade delen av banan efter 15 kilmetrar och jag fick återigen kriga för att hänga på men det gick ändå bra! 

Trots att vi stannade och drack vid varje station samt att jag hade med en del sportdryck som jag också drack upp, så började jag få krampkänning redan efter ca 2 mil. Med ca 6 km kvar att springa så var det en liten backe där min ena vad krampade ihop sig totalt och jag var tvungen att stanna till och sträcka ut den. Jag vet inte vad som gjorde ondast: krampen eller att se Magnus fortsätta springa uppför backen.

Det var trots allt bara 6 km kvar och nu gällde det att tänka positivt och bita ihop. Det gick bra att springa där det var platt men i både Abborrbacken och Karins backe tvingades jag att gå för att inte få kramp igen. Sedan var det utför den sista biten och när jag sprang förbi ett rockband som spelade Metallica fick jag ny energi och kunde hålla ett hyffsat tempo!


Målrakan var en efterlängtad syn och här var det bara att ge allt som fanns kvar!



Det var en grym känsla att spurta på upploppet och veta att jag skulle krossa min tid från förra året! Jag kom i mål efter 2.48. Slagen med 1 minut av Magnus men 15 min före min egen tid från förra året!

Nöjda och trötta efter målgång!

Efter att ha pustat ut så gick vi med ömma ben tillbaka till Lidingövallen där vi hoppade på en buss tillbaka till stan.

2 slagna hjältar

Efter en varm och skön dusch avslutades dagen med en av de godaste pizzor jag ätit!


Nu blir det ett par dagars vila och återhämtning innan jag börjar hårdträningen för revansch i Stockholm Marathon!





söndag 25 september 2011

Nytt prydligt personbästa

Det blev ett nytt personbästa med ca 15 minuter i årets Lidingölopp! Sluttiden blev 2.48 och jag känner mig riktigt nöjd med loppet även om jag bommade mitt mål med 3 min. Det var fantastiska förutsättningar och kanonväder! En härlig löpardag helt enkelt! En massa härliga löparbilder och mer info kommer senare.


fredag 23 september 2011

Imorgon gäller det!

De sista förberedelserna är på plats inför Lidingöloppet imorgon! Väskan är packad, sportdrycken är blandad och formen känns bra även om jag känner mig lite tung efter att ha käkat lite extra kolhydrater de sista dagarna, förhoppningsvis kommer det leda till extra explosivitet imorgon! Det ser ju även ut att bli ett strålande väder vilket bara gör det extra kul att springa! Den sista veckan har varit riktigt intensiv när det gäller arbete men på träningsfronten har det varit lugnt, jag hann med ett lugnt pass i Hemlingbyn i Gävle i tisdags, det blev 5 km i 5.30 tempo med ett par korta ruscher. Jag körde även ett lätt pass på ca 3 km på tingvallabanan i morse för att väcka kroppen. 


 Jag passade även på att kalibrera min footpod för att kunna ha så bra koll på tempot som möjligt imorgon.


Det var en riktigt skön känsla att springa i det fina vädret och jag kände att formen var god så nu ska det verkligen bli kul att få gå ALL IN imorgon. Jag är riktigt sugen på att köra hårt och ta ut mig till max! 13.10 imorgon går starten!

söndag 18 september 2011

Vinnarväder och Vinnarkänsla!

Nu är det mindre än 1 vecka kvar till den tävling som jag sett fram emot mest av allt under året! Dagens pass var det sista av lite längre karaktär innan Lidingöloppet och jag ville gärna ha ett formbesked efter den senaste tidens lite sämre form. Efter 1 mil löpning i fredags och 4,5 mil på cykel igår visste jag inte riktigt hur kroppen skulle kännas idag. Planen var att jag skulle gå ut lugnt och ifall det kändes bra skulle jag testa att köra på i ett lite högre tempo.

Som vanligt när det är dags för veckans längsta pass så var det regn som gällde, eller som Gunde Svan kallade det: Vinnarväder! Planenligt gick jag ut i lugnt tempo och höll ca 5.30-fart de första 3 kilometrarna. När jag kom till den första backen så testade jag att öka lite och kände direkt att kroppen svarade upp på ett betydligt bättre sätt än den gjort de senaste veckorna! Underbart! Även fast pulsen ökade så kände jag att det fanns mer att ge och att kroppen klarade av att arbeta bra även under lite högre pulsbelastning! Jag fortsatte vidare i ca 5-fart och kände mig pigg hela vägen och även när jag ökade tempot under de sista kilometrarna så hade jag den där sköna känslan av att det fanns mer att ge! 


Det var riktigt skönt att få ett riktigt bra pass på halva lidingödistansen även om dagens bana inte är alls lika kuperad så vet jag iallafall att kroppen är på g! Det känns som att jag är riktigt bra förberedd inför årets lopp. Förra året hade jag dryga 30 mil i benen innan loppet och hade som mål att gå in under 3 timmar. Jag trodde att jag skulle fixa det ganska enkelt men banan var betydligt mer kuperad än jag räknat med och jag staplade i mål på 3.03 och hade ont i varenda muskel. 

I år är målet att jag skall springa under 2.45 vilket innebär 5.30-fart. Det kommer bli tufft men jag är inställd på att ge allt och jag är förberedd för de tuffa backarna.  Totalt sett så har jag sprungit mer än dubbelt så mycket i år mot förra året, närmare 70 mil samt en hel del annan träning så jag känner mig  verkligen förberedd!


Denna veckan kommer bli väldigt lugn, jag siktar på lite korta intervaller på tisdagen och sedan bara lite lätt jogging på fredagen för att "väcka" kroppen! Annars blir det så klart jobb som vanligt men oxå en hel del vila och bra kost. Lite massage och bubbelbad på det borde göra att benen kommer kännas på topp på lördag!




lördag 17 september 2011

Bästa starten på helgen

Gårdagen avslutades med ett klart steg i rätt riktning när det gäller min löpform! Det blev 1 mil i bekvämt tempo runt 80% av maxpuls strax under 5-tempo! Inte riktigt tillbaka där jag var innan förkylningen men ett klart steg i rätt riktning och det är fortfarande 1 vecka kvar till Lidingöloppet så hyffsad form skall jag nog hinna få!

Helgen startades på bästa sätt när Henke, som skall vara med i min vätternrunda-grupp, kom förbi med sin nya cykel!


Vi körde på i den friska morgonluften längs med klarälven i perfekt väder! Tempot var helt ok men ändå behagligt prat-tempo. Det gäller ju att inte ta ut sig för mycket så här 1 vecka innan Lidingöloppet.




Som sagt en perfekt start på helgen och nu är man full av energi! Imorgon planerar jag ett löppass på ca 15 km, det blir det sista längre passet innan loppet nästa lördag!

Med bra höst/vinterträning och mycket cykel till våren så kommer vi lätt fixa vättern under 10 timmar!


tisdag 13 september 2011

På formjakt

Idag hade jag bestämt mig för att ta det lite lugnare på löprundan. Max 80% av maxpuls var planen oavsett hur sakta jag skulle behöva springa. Jag gick ut i ca 5.30-tempo och det kändes som att det gick riktigt sakta, men det viktiga med dagens pass var att det aldrig skulle kännas jobbigt. Efter några kilometer började det kännas riktigt bekvämt med den lugna joggen och jag kunde öka tempot en aning utan att pulsen ökade. Kanske är detta medicinen för att hitta tillbaks till toppformen!?! Nu blir det ett par dagar i huvudstaden fullspäckade med möten så det blir även lite vila från löpningen, siktar på ett nytt lugnt pass på fredag. Kommer även bli några mil på cykel till helgen med Henke som ska vara med i min grupp på Vätternrundan.


söndag 11 september 2011

Genrep

Idag var det dags för genrep knappt 2 veckor kvar till Lidingöloppet. Nästa veckas långpass tänkte jag köra max 15 km så detta var sista passet över 20 km. 


Jag packade bilen med de viktigaste sakerna för att klara ett långpass, vätskebälte med sportdryck, vatten och en återhämtningsdryck att ta direkt efter passet. Sedan bar det av till skutberget, som ligger precis vid vänerns strand, för att köra ett varv på den grönröda milsbanan och ett varv på den gulgröna mer kuperade milsbanan.


Jag har ju hela tiden följt Magnus Bergmans träningsprogram från Runners, för sub 2.38. Jag har gjort varenda pass förutom de två veckorna jag varit sjuk. Sedan har jag ju även kört lite styrka, cykel och simning utöver löpträningen. Hela tiden har jag kört minst den rekommenderade sträckan, ibland någon kilometer extra och jag har alltid kört i rekommenderat tempo eller lite snabbare. Idag var planen 20 km i 5-tempo, vilket inte varit några problem tidigare.

Jag startade passet i 5-tempo och det kändes helt ok från start även om jag fick slita mer än vanligt för att hålla tempot. Första milen, som är den lättaste delen av banan gick på 49 min och redan vid varvningen hade jag hög puls och fick verkligen ligga i för att hålla tempot.



Härlig löpmiljö vid skutberget motionscentral som passerades vid varvningen

Vid varvingen kände jag mig sliten och "den lille rösten" tyckte att jag skulle ge mig ut på 5 kilometersslingan istället för den rejält kuperade milsbanan. Jag bestämde mig dock för att bita ihop och fortsatte ut på mil nr 2. De första 4 kilometrarna klarade jag att hålla 5-tempo men sedan fick jag vika ner mig och sänkte farten till 5.30-tempo som jag höll hela vägen in i mål.


Lite oroväckande och frustrerande att jag inte hittar tillbaka till den underbara formen och löpkänslan jag hade innan förkylningen. Lättheten i kroppen, det studsiga löpsteget och känslan av att orka hur mycket som helst. Jag tror och hoppas att jag skall hitta formen lagom till Lidingö, det är ju trots allt 2 veckor kvar. Jag tar iallafall med mig två positiva saker från dagens pass:

1. Jag vek inte ner mig trots att jag var rejält sliten utan krigade hela vägen runt!
2. Inga krämpor i någonstans utan så sett känns kroppen bra

Planen för att hitta tillbaka till toppformen blir att försöka få mycket sömn, äta riktigt bra kost och fortsätta löpträningen som planerat.


lördag 10 september 2011

Bättre känsla

Gårdagens löppass blev ett härligt besked på att det nog skall gå att komma i fin form till Lingöloppet trots allt! Benen kändes pigga hela vägen och det var inte alls lika ansträngande att springa som i tisdags! Det känns riktigt fint! Nu blir det vilodag idag och ett lite längre pass imorgon, 15 eller 20 km beroende på hur kroppen känns.



onsdag 7 september 2011

Träning ger energi

I morse vaknade jag upp och kände mig betydligt piggare än jag gjort de senaste dagarna efter förkylningen! Det är otroligt vilken skillnad ett löppass kan göra! Lite lagom träningsvärk i löpmusklerna vilket var ett tag sen jag upplevde, men framförallt har jag haft betydligt mer energi hela dagen. Passade även på att köra ett lätt styrkepass för hela kroppen. Så nu känns det verkligen att jag är igång igen! Imorgon blir det vila från träningen, men ett marathonpass på jobbet, det kommer bli totalt drygt 60 mil i bil, 8 timmars möte och en bättre middag med fantastiska kollegor!

tisdag 6 september 2011

Comeback i löpspåret!

Äntligen var det dags för comeback i löpspåret efter nästan 2 veckors vila. Verkligen en efterhängsen förkylning! Det var en riktigt skön känsla att snöra på sig löparskorna idag och ge sig ut i spåret. Jag hade bestämt mig för att ta det lugnt men det var inte lätt att hålla igen eftersom jag var grymt löpsugen och kroppen kändes förvånansvärt bra. Första kilometern avverkades i 4.30-tempo och känslan var att den fina löpformen från innan förkylningen fanns kvar! Underbart tänkte jag och körde vidare i samma fina tempo. Efter ytterligare ett par kilometer började det dock kännas att toppformen faktiskt inte fanns kvar, pulsen var högre än vanligt och det känndes riktigt segt så jag drog ner på tempot och körde de sista 5 kilometrarna i ca 5.30-tempo. Trots det så var det lite jobbigt, men jag hoppas att det bara handlar om att "väcka" kroppen igen och att jag snart skall hitta tillbaka till min fina löpform. Lidingöloppet närmar sig ju med stormsteg! Hursomhelst känns det riktigt skönt att vara igång med träningen igen, nu gäller det bara att hålla mig lite kall och inte gå ut för hårt för att "träna ikapp" det jag tappat.


lördag 3 september 2011

Vätternrundan 2012

Efter en riktigt intensiv arbetsvecka så ska jag ta det riktigt lugnt i helgen för att försöka bli av med min efterhängsna förkylning! Har snart käkat upp hela penicilinkuren så jag hoppas verkligen att förkylningen skall släppa nu snart. Lidingöloppet börjar ju närma sig och jag är grymt träningssugen!!

Något som är roligare än förkylning är att min polare Henke hörde av sig och ville att jag skulle vara med i en grupp som skall köra vätternrundan nästa år på under 10 timmar. Efter ca 1 sekunds betänketid tackade jag JA och är nu anmäld och klar!! Ska bli riktigt kul att köra med en grupp hela vägen!! Dessutom planerar jag helgen innan att köra halvvättern med Karin. Det kommer bli en härlig sommar 2012 med dubbla Marathon, Halvvättern och Vätternrundan! Om det inte krockar vill jag verkligen även få in karlstad stadslopp också, de har inte gått ut med loppets datum ännu men jag hoppas att det skall gå att klämma in!







Nu vill jag bara bli frisk så jag kan börja träna igen!!!