Triathlon

Triathlon

söndag 28 augusti 2011

Oscar Pistorius

Sitter hemma och käkar penicilin och kollar på VM i friidrott. Det börjar klia i hela kroppen av träningssug när man ser alla fantastiska prestationer!

Den jag har imponerats över allra mest är Oscar Pistorius från sydafrika. Oscar har inga ben men en Vilja utöver det vanliga! Efter att ha vunnit allt som går att vinna som handikappidrottare sökte han nya utmaningar och ställde in siktet på de Olympiska spelen! En del hävdar att han skulle ha en fördel med sina benproteser men efter diverse tester slogs det den 16e maj 2008 fast i idrottens skiljedomstol att han inte hade någon fördel med sina proteser. Han lyckades dock inte kvala in till sydafrikas OS-lag på 400 meter till OS 2008.


Fast besluten fortsatte han satsningen för att vara med på de Olympiska spelen 2012. Ett delmål på vägen är pågående VM 2011. Han har under året blivit snabbare än någonsin och lyckades tidigare på säsongen kvalificera sig till VM på 400 m med tiden 45.07! Igår sprang han kvartsfinal och gick vidare till semifinal som går idag på förmiddagen! Jag blir så otroligt imponerad och inspirerad av en sådan prestation att jag får rysningar i hela kroppen! Go Oscar!!!



Oscar är ett fantastiskt bevis på att med rätt inställning är ALLT MÖJLIGT!

Jag är som sagt grymt sugen på att få komma igång med träningen igen och jag blir inte mindre taggad av att läsa om lagets framgångar i Bellmanstafetten!

fredag 26 augusti 2011

Halsfluss

Det blir ingen Bellmanstafett för min del! Surt, när man laddat och förberett sig perfekt och formen kändes på topp! Men det värsta av allt är ju att hela laget blir drabbat när jag inte kan vara med, så det kändes inget vidare kul att ringa och "sjukanmäla" sig imorse. Som tur är så lyckades laget hitta en ersättare - och inte vilken ersättare som helst! Karl, som tidigare i år gjorde Ironman blir troligen en fin förstärkning! Stort lycka till imorgon!


Det är alltid trist att dra på sig sjukdom och inte kunna träna, det är dock svårt att påverka och nu gäller det bara att vila och försöka bli frisk så fort som möjligt. Det positiva i det hela är väl att muskler och leder får välbehövlig återhämtning!

onsdag 24 augusti 2011

Aktiv vila

Klockan ringde 05.30 imorse och jag startade dagen med frukost, kaffe och ett bra gympass innan arbetsdagen! Det blir ju ingen mera löpning nu innan Bellmanstafetten på lördag eftersom jag vill vila benen för att de ska vara pigga och fräscha när det gäller! Däremot vill jag köra lite styrka och planerar även att köra igenom resten av överkroppen imorgon bitti för att sedan ta det helt lugnt ända till Lördag!

Eftersom jag hade lite ont i benhinnorna och ena vaden igår passade jag på att köpa lite liniment för att öka på återhämtningen. Det borde göra susen!


 

tisdag 23 augusti 2011

Sista löppasset före Bellman

Efter ett par dagars konferens och vila från träningen var det dags för ett löppass idag. Eftersom det är Bellmanstafetten på lördag så tänker jag inte köra något mer löppass nu innan för att försöka få till en liten formtopp iallafall, sen blir det veckans långpass på söndagen. Idag var planen att springa en mil med riktigt bra tempo de första 5 kilometrarna för att testa formen lite och sedan ta det lite lugnare på andra halvan. Jag gick ut hårt och lyckades hålla 4-tempo. Efter 3 kilometer hade jag varit ute i 12 minuter och pulsen låg på 90% av maxpuls vilket kändes helt ok! Men då började jag få riktigt ont i benhinnorna och krampkänning i ena vaden. För att inte riskera att dra på mig någon skada så stannade jag och gick en liten bit och joggade sedan runt resten av banan i lugnt tempo. Inte riktigt det formbesked jag hoppats på, men förhoppningsvis ska det inte vara några problem utan det var nog bara en liten reaktion för att jag gick ut för hårt utan att värma upp ordentligt. 3 dagars vila från löpningen nu borde göra susen för formen!


Ett bra citat att ta med sig från konferensens gästföreläsare Jörgen Oom:

"Tough times never last - Tough people do!"

söndag 21 augusti 2011

Triathlon inspiration

Se filmen från runners world om Ted Ås, 3-faldig vinnare av SM i Ironman! Härlig inspiration!






lördag 20 augusti 2011

Långpass på en regntung barkbana

Återigen ett regnigt långpass :) Idag drog jag ut till kilene för att köra 2 varv på gröna banan och 1 varv på gula vilket totalt ger 24 km.




Passet började med uppehåll men efter ca 5 km började ett tilltagande regn och på slutet var det en rejäl skur som kom. Eftersom det även regnat ordentligt under natten var den normalt fina barkbanan riktigt tung att springa på, på vissa ställen kändes det som att fötterna skulle fastna så det blev rejält jobbigt. Bra att träna på alla tänkbara underlag!


fredag 19 augusti 2011

Intensiv fredag

Klockan ringde tidigt imorse och jag åt en snabb frukost och kaffe innan det bar av till gymet!


På gymet blev det ett hårt och intensivt styrkepass med superset för att hålla ett bra tempo, det var rygg, biceps och mage som fick kämpa hårt!

Chins är en favoritövning


Därefter tog jag en löprunda på löpbandet!


Både styrkepass och löprunda avklarad innan kl 08.00! Härlig start på dagen. Full av energi satte jag mig i bilen för en arbetsdag i Västerås! Nu blir det en kort helg innan jag åker på konferens på söndag. Siktar på ett långpass imorgon!

torsdag 18 augusti 2011

Långa intervaller i finfint tempo

Gårdagen var en vilodag och det gjorde att jag kände mig riktigt pigg i benen idag när det var dags för långa intervaller! 2000 m x 4 med 2 minuters vila mellan varje. Målet var att springa alla intervallerna under 4.10-tempo och det gick ju som en dröm! Benen var sådär skönt studsiga så det kändes som att jag flög fram i spåret, sista intervallen lyckades jag pricka in spårets tuffaste backe - mjölksyran kändes i hela kroppen men jag lyckades ändå hålla ett bra tempo!


tisdag 16 augusti 2011

Träning ger RESULTAT

Det finns få saker som motiverar mig mer än att nå uppsatta mål och se mig själv bli bättre på något jag tränar på. Oavsett om det handlar om idrott, arbete eller något annat. Att ta sig an någonting som känns svårt eller nästintill omöjligt, bestämma sig och göra en handlingsplan för att nå målet och sedan se sig själv lyckas är otroligt motiverande och ger energi att ta sig an nya ännu tuffare utmaningar.

För 2 år sedan sprang jag mitt första tävlingslopp på 10 km, det är också hittills mitt enda lopp på 10 km eftersom jag därefter tränat för längre distanser. Inför loppet hade jag löptränat i ca 6 månader och som bäst sprungit milen på 55 min. Jag satte upp målet att jag skulle springa loppet på under 50 min, jag gick ut hårt och hade blodsmak i munnen efter bara ett par kilometer, fast jag hade ju bestämmt mig för att springa under 50 min så det var bara att bita ihop och köra på. De sista kilometrarna var jag så trött att jag har minnesluckor och när jag kom i mål var jag helt slut, såg stjärnor och lyckades missa att de delade ut medaljer efter mållinjen men jag nådde målet! 

Karlstad stadslopp 2009
Som ni ser hade jag en snittpuls på 194(!) och toppade med 204 på upploppet (min maxpuls)

Att jag nådde det målet gjorde att jag blev sugen på nya mål och utmaningar inom löpningen, jag började läsa löpartidningar och blev biten på riktigt!

Idag 2 år senare så har utvecklingen varit otroligt bra. Idag sprang jag en dryg mil i lugnt tempo, snitt 78% av maxpuls. På en kilometertid som är 10 sek snabbare än rekordloppet 2009!

Det är just den här typen av utveckling och resultat som gör mig så otroligt motiverad att fortsätta mot nya mål och utmaningar! Bellmanstafetten närmar sig och jag känner hur tävlingsmänniskan i mig mobiliserar kraft för en ny maxprestation. Kan jag klara att pressa mig själv lika mycket som på stadsloppet och pricka in en liten formtopp så finns chansen att nå mitt mål på 5 km under 20 min!





Morgonträning

Veckan startades med en vilodag igår vilket var välbehövligt efter förra veckans hårdkörning som avslutades med 25 km löpning i söndags. Vaknade upp utvilad imorse och startade dagen med ett gympass!


Fantastisk start på dagen! Nu blir det fullt ös på jobbet och jag tar sikte på en löprunda ikväll.

söndag 14 augusti 2011

Trendbrott

Idag var det dags för långpass igen! De senaste 3 långpassen har det spöregnat men idag vaknade jag upp och såg solen skina! Även om de hunnit komma in några moln när jag började springa så var det perfekt löparväder, precis lagom temperatur! Hoppas den trenden håller i sig på långpassen framöver! :)

Eftersom det serveras powerade på lidingöloppets vätskekontroller vill jag gärna testa den ordentligt för att se att jag får tillräckligt med energi samt att magen klarar den bra.


Jag fyllde mitt vätskebälte och hade även med en vitargo-gel, sedan stack jag iväg. Eftersom jag körde riktigt tuff backträning i Ursvik i veckan så testade jag en ny lite flackare bana idag.


Även om det fanns en och annan backe så var det ändå inga mördar backar. Till en början kändes det riktigt bra men efter ca 1,5  mils löpning började jag bli riktigt seg och benen kändes stumma. Då sög jag i mig vitargo-gelen och ganska omgående fick jag lite extra energi! Den räckte i ca 5 km, sen blev det verkligen tufft de sista 5 km, men med lite vilja och inställning så går ALLT! Trots att jag var riktigt sliten på slutet så lyckades jag hålla mig under 5-tempo iallafall.


För att summera Powerade-testet så var det inga problem för magen men det kändes som att den inte gav lika mycket energi som Vitargo electrolyte som jag brukar köra. Kanske inte så konstigt när jag kollar innehållsförteckningen: Powerade ger 3,9g kolhydrater/100 ml, att jämföra med Vitargo som ger 8 g kolhydrater/100 ml. Så någon form av extra energi kommer jag ta med mig på lidingöloppet, ett alternativ är att ha med 1 gel extra till varje vätskekontroll, det borde ge den extra energi som krävs för att orka hela vägen, ska testa vidare på nästa långpass!

Efter passet blev det en rejäl lunch som återhämtning och en kopp nespresso i soffan.

Kanske världens godaste kaffe!

lördag 13 augusti 2011

SM i Athletic Fitness

Efter att jag varit ute på en cykeltur och Karin kört ett pass på gymet var det dags för lunch, det blev Lax med hummus och sallad. Gott, nyttigt och enkelt att fixa! Kanonkäk helt enkelt! Sedan åkte hela familjen in för att kolla på SM i Athletic fitness som avgjordes i Karlstad idag.



Vi hann kolla på poseringsmomentet men sedan var det en paus innan styrkemomentet och hinderbanan och Viggo han bli otålig.. :)



Har fortfarande inte sett resultatet men jag tyckte att fjolårsvinnaren Ako hade en imponerande fysik.

Härlig start på helgen

Helgen startades upp på bästa sätt med en cykeltur på drygt 4 mil i "lagom" tempo. Det är ju mest fokus på löpningen nu men det gäller att hinna med att åtminstone underhålla både cykling och simning. Innan det var dags att börja cykla blev det till att pumpa upp däcken.


Sedan bar det av på en tur i härlig miljö längs klarälven!



 Det känns i luften nu att hösten börjar närma sig, det är lite kyligare och fötterna påminde om att det är dags att köpa ett par vindskydd... :)


Efter halva sträckan var det dags för lite belöning i form av en god energibar!

Det är riktigt kul att träna just nu och jag tror det är att det blir så varierad träning när man kör flera grenar och styrka på det!



fredag 12 augusti 2011

Mördarintervaller

Dagens löppass var på hemmaplan igen efter en roadtrip i veckan. Det var tusingar på schemat, 7 st med 90 sek vila mellan varje. eftersom jag har milen under 40 min som ett delmål så är det ju viktigt att börja vänja kroppen med det tempot och då är intervaller en utmärkt träningsform. Jag klarade att hålla tempot de 3 första intervallerna, (2 fler än förra gången) men sen blev det tuffare.... benen kändes som två stolpar och  jag stapplade fram den sista intervallen... i 4,19-tempo. Det är riktigt jobbigt med intervaller men samtidigt så känner jag att det ger en riktigt bra utveckling i löpningen!


Målet är att fixa 10 st tusingar under 4 min i år, vilket borde vara möjligt!

"You can't do it unless you can imagine it."
-- George Lucas, director

torsdag 11 augusti 2011

Morgonpass

Härligt att starta upp dagen med ett styrkepass innan frukost! Det blev en kort promenad på löpbandet som uppvärmning och sedan lite lättare träning med högre antal repetitioner för rygg och biceps samt lite statisk magträning. Jag tror det är viktigt att variera vikter och antal repetitioner för att få en bra utveckling.




Hotellgymen fungerar utmärkt! Det kanske inte är världens största gym, med med lite krativitet så kan man utan problem träna igenom hela kroppen.

Tittar ut genom fönstret och ser att regnmolnen är borta och solen skiner, dessutom full av energi från träningen. Detta blir en bra dag!

onsdag 10 augusti 2011

En regning runda i Gamla Uppsala

Efter ett givande möte i Stockholm fortsatte jag min roadtrip till Uppsala där jag först hade ett möte med min kollega Martina som även kommer vara med i vårt lag i Bellmanstaffetten. Efter arbetsdagens slut hade vi planerat in en gemensam löprunda. Trots ösregnet så bestämde vi oss för att genomföra passet!


Precis bredvid hotellet där jag bor fanns ett kanonfint löparspår där Martina brukar springa. Normalt sett brukar där vara fullt med folk som springer på kvällarna. Idag var vi nästan ensamna i regnet, jag tror vi mötte två andra tappra löpare som trotsade vädret. Det är sådana här pass som gör en mentalt starkare! Det gäller alltid att inte lägga för mycket energi på yttre omständigheter som man ändå inte kan påverka och istället fokusera på det man kan påverka - sin egen insats! 


Ursvik Extreme

Efter en lång och givande arbetsdag var det dags att dra ut till Ursvik för en löprunda med Magnus , Lena J och Lena S.




Planen var att vi skulle köra i lugnt tempo med fartökningar i backarna som var riktigt tuffa. Till en början höll vi planen och gick ALL IN i backarna, inte lätt att hålla igen när tävlingsdjävulen sitter på axeln...


Även de tuffaste backarna besegrades!

Efter ca 7 km av den 15 km långa Extremebanan säger Lena J att de tänker fortsätta i lugnt tempo och undrar ifall vi tror att vi kan dra ifrån dom och även hinna med ett varv på 5km-banan innan de skulle vara i mål?!? Både jag och Magnus får blodad tand när det luktar utmaning. Vi ökar tempot och det börjar gå från backintervall till tröskelträning.



Trots att vi kör på i bra tempo så inser vi nog att även om tjejerna tar det väldigt lugnt så kommer det bli tufft att komma före, fast INGENTING ÄR OMÖJLIGT!!!

Efter totalt 2 riktigt tuffa mil och ca 2 timmar kommer vi i mål, helt säkra på att möta 2 kaxiga tjejer.....men, nej vi var först! Efter att ha stretchat lite så börjar det mörkna och vi blir lite oroliga att något hänt, det är ju tuff terräng och en del branta nerförsbackar med stenar och rötter där man lätt skulle kunna trampa snett.


Efter ytterligare en stund dyker de dock upp i mörkret och det visar sig att ingen var skadad, de hade bara sprungit vilse....:) Totalt blev det 2 mil orientering i Ursvik. Inte illa!

Efter passet blev det en bättre räksallad på hotellrummet!


Nu blir det sova och ladda inför en ny arbetsdag och löppass med Martina imorgon.

måndag 8 augusti 2011

Gympass och en roadtrip

På väg hem från en givande dag på jobbet stannade jag på gymet och körde ett tungt styrkepass. Bröst, triceps och axlar är rejält möra nu, en skön känsla! Imorgon bär det av tidigt mot huvudstaden och två intensiva dagar av möten och sedan vidare till Uppsala för ytterligare lite möten innan jag åker hemåt igen på torsdag eftermiddag. Jag har passat på att boka in två löppass under resan. Imorgon kväll blir det ett pass med Magnus och Lena på Ursviks extreme-bana som tydligen skall vara riktigt tuff!


På onsdag kväll kommer det bli en löprunda i Uppsala med Martina, som kommer vara med i vårt lag på Bellmanstafetten.

söndag 7 augusti 2011

Långpass = regnpass

Dagens pass blev, precis som de tre senaste långpassen jag kört ett riktigt regnigt pass! Det gäller dock att inte låta sig påverkas av yttre omständigheter utan istället fokusera på det man själv kan påverka. Min polare Magnus bloggade om vinnarväder för ett tag sedan och det ligger mycket i det. Passet i sig blev ett bevis på att väder och vind spelar mindre roll, jag körde på i "lagom" tempo runt 80% av maxpuls, det känns som att jag kan ligga där på de längre passen utan att dra på mig för mycket mjölksyra så det är nog en bra nivå på Lidingöloppet. Banan jag körde har två riktiga mördarbackar så där blev det lite pulsökning och det kändes rejält i benen!


Efter passet blev det direkt en varm dusch eftersom jag var genomblöt och hade med mig halva barkbanan på benen... :) Viktigt att inte glömma bort att stretcha, speciellt efter långpassen, för att inte dra på sig onödiga skador.



Sedan var jag och min son Viggo på hans första biobesök, ett utmärkt tillfälle att fylla på depåerna med lite godis och popcorn :) 25 kilometer löpning förbrukar en hel del energi.

lördag 6 augusti 2011

Härlig löpform

Efter en skön vilodag igår var jag riktigt löpsugen idag! Efter frukosten åkte jag ut till Kilene och tog den gröna banan som är 9,6 km. Det var perfekt väder, solsken och lagom varmt. Jag gick ut i lugnt tempo och planen var att köra lugnt eftersom jag planerat in ett långpass imorgon. Min löpform är verkligen bra nu trots att jag ligger i hårdträning vilket känns riktigt skönt inför Lidingöloppet som närmar sig med stormsteg. Trots att jag tog det lugnt och sprang i "bekvämt" tempo hela vägen så blev kilometertiden 4,47! Efter löpningen blev det en liten ökning på sit-ups och armhävningarna till 55 av varje.


Vill även passa på att rikta ett stort grattis till alla som idag genomfört järnmannen i Kalmar! Om ganska exakt 2 år vet jag precis hur det känns att gå i mål efter 3,8 km simning, 18 mil cykel och 4,2 mil löpning!